„TYDZIEŃ CHLEBA NA ZAKWASIE W SZKOLE”
Odpowiadając
na apel Fundacji „Dobre Życie”, nasza szkoła brała udział w IV edycji
ogólnopolskiej kampanii „Tydzień Chleba na zakwasie w Szkole”.
To impreza
dydaktyczna Funduszu Inicjatyw Obywatelskich pod patronatem MEN.
Celem
projektu było zwrócenie uwagi na problem w spożyciu chleba, oraz uświadomienie
małych konsumentów na temat zdrowotnych walorów chleba na zakwasie. W ostatnich
latach można zauważyć spadek spożycia chleba,
a też co raz gorszą jakość pieczywa dostępnego na sklepowych półkach. Prawdziwy chleb ma w składzie : mąkę, wodę, zakwas i trochę soli.
a też co raz gorszą jakość pieczywa dostępnego na sklepowych półkach. Prawdziwy chleb ma w składzie : mąkę, wodę, zakwas i trochę soli.
Chleb, który
najczęściej kupujemy to produkt „chlebopodobny”. Tylko z wyglądu przypomina
chleb. Zawiera ulepszacze ( E471; E300), zakwaszacze (E322; E330), oraz inne
chemiczne dodatki. Chleb na zakwasie posiada znakomite walory smakowe,
zapachowe oraz naturalną trwałość. Spożycie chleba na zakwasie zmniejsza ryzyko
zachorowania na choroby układu krążenia,
cukrzycę, próchnicę zębów, osteoporozę, niektóre nowotwory.
„Tydzień
chleba na zakwasie” był okazją do zastanowienia się nad swą dietą. Uczniowie
naszej szkoły zostali zaproszeni do :
- degustacji zdrowego chleba,
-
przygotowali gazetkę tematyczną,
-
wyszukiwali przepisy na zdrowy chleb,
- robili
prezentacje multimedialne.
Przeprowadzona
w szkole akcja umożliwiła uczniom zdobycie wiedzy na temat wartości odżywczych
chleba i jego właściwości zdrowotnych oraz zdobyli wiedze na temat żywności
naturalnej.
Podsumowując, chleb na
zakwasie to SAMO
ZDROWIE!
„Jesteś
tym co jesz” – słowa Hipokratesa, praojca medycyny współcześnie można zapisać
„Czujesz się tak jak się odżywiasz”.
Ruszyła
II ogólnopolska kampania „śniadanie daje moc”
Jej celem
jest przekonanie dzieci, a także ich rodziców i nauczycieli do jedzenia drugich
śniadań.
W
polskich szkołach coraz więcej dzieci odżywia się niezdrowo. Śniadanie to
najważniejszy posiłek jak mówi mądre powiedzenie „Zjedz je sam, obiadem podziel
się z przyjacielem, a kolacje oddaj wrogowi”.
PAMIĘTAJ:
NIE WYCHODŹ DO SZKOŁY LUB DO PRACY BEZ ŚNIADANIA Z PIECZYWEM !
CZYTAJ ETYKIETY NA CHLEBIE I INNYCH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH.
BĄDŹ ŚWIADOMYM TEGO CO JESZ!
D. Piasecka i D. Gorzaniak
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz