czwartek, 8 listopada 2012

Tydzień chleba



„TYDZIEŃ CHLEBA NA ZAKWASIE W SZKOLE”

Odpowiadając na apel Fundacji „Dobre Życie”, nasza szkoła brała udział w IV edycji ogólnopolskiej kampanii „Tydzień Chleba na zakwasie w Szkole”.
To impreza dydaktyczna Funduszu Inicjatyw Obywatelskich pod patronatem MEN.
Celem projektu było zwrócenie uwagi na problem w spożyciu chleba, oraz uświadomienie małych konsumentów na temat zdrowotnych walorów chleba na zakwasie. W ostatnich latach można zauważyć spadek spożycia chleba,
a też co raz gorszą jakość pieczywa dostępnego na sklepowych półkach. Prawdziwy chleb ma w składzie : mąkę, wodę, zakwas i trochę soli.
Chleb, który najczęściej kupujemy to produkt „chlebopodobny”. Tylko z wyglądu przypomina chleb. Zawiera ulepszacze ( E471; E300), zakwaszacze (E322; E330), oraz inne chemiczne dodatki. Chleb na zakwasie posiada znakomite walory smakowe, zapachowe oraz naturalną trwałość. Spożycie chleba na zakwasie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby  układu krążenia, cukrzycę, próchnicę zębów, osteoporozę, niektóre nowotwory.
„Tydzień chleba na zakwasie” był okazją do zastanowienia się nad swą dietą. Uczniowie naszej szkoły zostali zaproszeni do :
-  degustacji zdrowego chleba,
- przygotowali gazetkę tematyczną,
- wyszukiwali przepisy na zdrowy chleb,
- robili prezentacje multimedialne.
Przeprowadzona w szkole akcja umożliwiła uczniom zdobycie wiedzy na temat wartości odżywczych chleba i jego właściwości zdrowotnych oraz zdobyli wiedze na temat żywności naturalnej.
Podsumowując, chleb na zakwasie to SAMO ZDROWIE!


„Jesteś tym co jesz” – słowa Hipokratesa, praojca medycyny współcześnie można zapisać „Czujesz się tak jak się odżywiasz”.
Ruszyła II ogólnopolska kampania „śniadanie daje moc”
Jej celem jest przekonanie dzieci, a także ich rodziców i nauczycieli do jedzenia drugich śniadań.
W polskich szkołach coraz więcej dzieci odżywia się niezdrowo. Śniadanie to najważniejszy posiłek jak mówi mądre powiedzenie „Zjedz je sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolacje oddaj wrogowi”.
PAMIĘTAJ:
NIE WYCHODŹ DO SZKOŁY LUB DO PRACY BEZ ŚNIADANIA Z PIECZYWEM !

CZYTAJ ETYKIETY NA CHLEBIE I INNYCH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH. BĄDŹ ŚWIADOMYM TEGO CO JESZ!



D. Piasecka i D. Gorzaniak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz