1.ZATRUCIA POKARMOWE: m.in.
-Salmonellą,
-grypą żołądkową,
-gronkowcem złocistym,
-jadem kiełbasianym.
LECZENIE: w niektórych przypadkach można stosować dietę oszczędzającą lub lekką.
ZAPOBIEGANIE:
a) często myc ręce,
b) sprawdzać ważność i jakość produktów,
c) sprawdzać stan opakowania produktów (w sklepach),
d) deski do krojenia segregować na: do krojenia warzyw i owoców, do krojenia drobiu, do krojenia ryb,
e) unikać picia nieprzegotowanej wody z kranu,
f) nie zamrażać rozmrożonych wcześniej produktów (nadają się do wyrzucenia),
g) dokładnie obmywać warzywa i owoce przed ich zjedzeniem.
2. ZDROWE ODŻYWIANIE:
-otyłość,
-nadwaga,
-miażdżyca,
-hipercholesterolemia,
-nadciśnienie tętnicze (od soli),
-osteoporoza,
-próchnica,
-zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego,
-anoreksja,
-bulimia,
-ortoreksja,
-bigoreksja,
-monofagia.
3. PIRAMIDA ŻYWIENIOWA:
1) ćwiczenia,
2) produkty zbożowe i tłuszcze roślinne,
3) warzywa i owoce,
4) orzechy i rośliny strączkowe,
5) ryby, jaja, drób,
6) nabiał/produkty mleczne,
7) czerwone mięso, biały ryż, biały chleb, ziemniaki, makaron, słodkości, masło.
4. WODA, MULTIWITAMINA, ALKOHOL.
5. ALTERNATYWNE SPOSOBY ODŻYWIANIA (dieta wegetariańska).
6. WAGA BMI ORAZ SIATKA CENTYLOWA.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz